onsdag 30 augusti 2017

Älskade ålakust

Ålahommorna på tork
Hånsa underhåller sina bsökare

 
Ålakusten mellan Åhus och Simrishamn är något väldigt speciellt, ett unikt kulturarv i Sverige.
Här finns fortfarande ett litet antal fiskare med rätt att ta upp den rödlistade delikatessen.
Stora ansträngningar görs för att minska hotet mot fisket.Ålakademin är en sammanslutning, som bl a medverkar till utsättande av tusentals ålyngel.
Det finns en mystik kring ålen, vars vandring och reproduktion fortfarande inte är helt klarlagd.
Klart är emellertid att den efter ett antal åt i våra vattendrag och sjöar slutar att äta (munnen växer igen) och den vandrar ut till havet med kosan ställd mot Sargassohavet ute i Atlanten, där den fortplantar sig och dör.
När ålamörkret inträffar börjar fisket utmed Hanöbukten. Det inleds med ålafestivalen, där man har möjlighet att besöka fyra fiskare i deras bodar. Detta inträffar första lördagen i augusti varje år. Hos fiskarna får man smaka på olika sätt att tillreda delikatessen, kokt, luad, stekt och rökt med de rätta tillbehören. Varje bod har underhållning, mest genuin är profilen Hånsa, som till egna texter sjunger ålens lov. Han knyter också gärna ndra kändisar till Åhus och kusten, t ex Elvis i Riverhouse Rock och en stämingsfull hyllning till trakten i Route 118.

2 kommentarer:

  1. Hörde på radion igår att ålfiske i Östersjön skulle förbjudas under 2018. Det ställer till problem för ålafiskarna men det var för att försöka bevara en utrotningshotad art.

    SvaraRadera